Tuinkantoor

Een tuinkantoor is een werkplek die in je tuin wordt gecreëerd met als doel om thuis te kunnen werken maar hierbij wel werk en privé gescheiden te houden. Bij het uitvoeren van je werkzaamheden hoef je dus niet gebruik te maken van de keukentafel of een andere voorziening die in huis is gecreëerd. Thuiskantoren kunnen volledig ingericht worden op basis van de doelstellingen op dit gebied en de werkzaamheden die in het kantoor uitgevoerd worden. Je hebt hierin veelzijdige keuzemogelijkheden.


In deze rubriek lees je er alles over en zijn artikelen onderverdeeld in specifieke vraagstukken. Neem je tijd en laat je inspireren + helpen in het keuzeproces naar een tuinkantoor.

Hoe richt ik een tuinkantoor in?
In dit artikel lees je tips over het inrichten van een tuinkantoor. Een kantoor...
Hoe kun je een tuinkantoor creëren?
Ben je op zoek naar de perfecte thuiswerkplek maar ontbreekt hiervoor de ruimte...
Heb je een vergunning nodig voor een tuinkantoor?
Het thuiswerken is steeds meer in opkomst. Of je nu voor een baas werkt of als...
Sanitair in je tuinkantoor aanleggen?
Ben jij van plan om een kantoor in je tuin te laten plaatsen om heerlijk...
Ecologisch tuinkantoor
Met je plannen om een tuinkantoor te (laten) bouwen wil je natuurlijk je...
Tuinkantoor bouwen 10 stappenplan
Heb je besloten om gebruik te maken van een tuinkantoor? Dan heb je niet alleen...
Tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde?
In de huidige tijd werken we steeds meer thuis. Het thuiswerken wordt langzaam...
Tuinkantoor van hout - wat zijn de voordelen?
Als je besloten hebt om een tuinkantoor te (laten) bouwen, staat je een flink...
Kunststof tuinkantoor - wat zijn de voordelen?
Als je van plan bent om een kantoor in je tuin te (laten) plaatsen, heeft een...
Plaatsen van een tuinkantoor? hier moet je op letten
Heb jij besloten dat er een kantoor in de tuin moet komen? Wees je er dan van...
3 soorten tuinkantoren
Als je besloten hebt om een kantoor in je tuin neer te gaan zetten, zul je al...
Waarom een tuinkantoor?
Steeds meer mensen hebben interesse in het gebruik van een tuinkantoor. Dat is...
Kosten van een tuinkantoor: wat komt erbij kijken?
Een tuinkantoor is een geweldige toevoeging aan elke woning. Het biedt een...
Prefab Tuinkantoor: de voordelen van voorgefabriceerde werkruimtes
Een tuinkantoor is een ideale oplossing voor wie op zoek is naar een rustige en...
Tuinhuis kantoor 5 voordelen
In de moderne wereld, waar flexibel werken en thuiswerken steeds populairder...
Tuinkantoor kopen?
Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een tuinkantoor als ideale...
Geïsoleerd tuinkantoor: comfortabel en productief werken
Werkruimtes evolueren, en steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een...
Tuinkantoor op maat + maatwerk voordelen
Op zoek naar de perfecte werkplek in je eigen achtertuin? Een tuinkantoor op...
5 voordelen van een kant-en-klaar tuinkantoor
In een wereld waar thuiswerken en flexibele werkruimtes steeds populairder...
Betaalbaar tuinkantoor
Een tuinkantoor is een geweldige oplossing voor mensen die thuis willen werken...
Een kantoorunit in de tuin
In een wereld waar flexibel werken steeds belangrijker wordt, is een kantoorunit...

Alles wat je moet weten over een tuinkantoor:

Er zijn diverse goede redenen te benoemen voor het plaatsen van een kantoor in de tuin. De belangrijkste reden is uiteraard efficiëntie. Je hoeft niet de deur uit om te gaan werken en hebt geen last van de ongemakken die het huidige woon-/werkverkeer met zich meebrengt. Je staat bijvoorbeeld niet in de file en hoeft niet door de barre weersomstandigheden te fietsen.


Daarnaast is het gebruik van een tuinkantoor een prima keuze om een geschikte werkplek voor jezelf te creëren. Het thuiswerken aan de keukentafel of op de bank behoort hiermee tot het verleden. Een andere goede reden om te kiezen voor het plaatsen van een kantoor in de tuin is dat je jezelf voorzien van een perfecte setting om in te werken. Je kunt in alle rust werken zonder dat er sprake is van afleiding door je kinderen (of misschien wel door je partner) of door de huishoudelijke taken/ klussen die op je staan te wachten. 


De belangrijkste keuze om te kiezen voor het plaatsen van een kantoor in je tuin is dat je uiteraard niet 24/7 wil  leven in je werkplek en het staat uiteraard ook niet professioneel om eventuele klanten ontvangen in je woonkamer of aan de keukentafel. Daarnaast gaat dit ten koste van je privacy.

 

tuinkantoor

Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  1. Je hebt de beschikking over een rustige en comfortabele werkplek
  2. Geen woon-/werkverkeer
  3. Je kunt werk en privé goed gescheiden houden
  4. Je creëert voor jezelf de optimale setting om in te kunnen werken
  5. Je kunt de ruimte volledig volgens jouw wensen en behoeften inrichten;
  6. Een tuinkantoor, mits voorzien van bedrijfsvoorzieningen zoals een computer, internetverbinding, bureau (stoel) en eigen toilet is van de belasting aftrekbaar.

Kantoor aan huis plaatsen, mag dat zomaar?

Veel mensen vragen zich af of je zomaar een kantoor in je tuin mag plaatsen. Moet je voor het neerzetten van een kantoor aan huis een vergunning hebben? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. De regels hiervoor verschillen immers per gemeente. Iedere gemeente is immers vrij in het invullen van het ruimtelijke ordeningsbeleid. Het is zeker goed om na te gaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt om een kantoor aan huis te plaatsen. Het is zeer verstandig om in dit opzicht “binnen de lijntjes te blijven kleuren” aangezien je hoge boetes kunt krijgen bij overtreding van de regels. Daarnaast is de kans groot dat je je bouwproject moet stilleggen totdat je wel over de juiste vergunning beschikt of je tuinkantoor zelfs moet afbreken. Elders op deze website lees je meer informatie over gemeentelijke vergunningen om een tuinkantoor te plaatsen.

De beste plaats voor een tuinkantoor (positionering)

Aansluitend op het bovenstaande is het goed om je aandacht te vestigen op de beste plaats voor een tuinkantoor. Uiteraard kunnen we je hier niet in adviseren omdat iedere situatie anders is. Het is wel van belang om met een aantal zaken rekening te houden bij het maken van deze keuze. Als je van plan bent om bezoek in je kantoor te ontvangen, is het van belang dat je werkplek goed bereikbaar is. Ben je van plan om sanitaire voorzieningen in je tuinkantoor aan te leggen? 


Hou hier dan zeker rekening mee. Je moet deze sanitaire voorzieningen immers aansluiten op het centrale riolerings- en waterleidingsysteem. Daarnaast is het goed om te realiseren dat je rekening moet houden met de ligging van je tuin. Het is immers zeker niet uitgesloten dat je door het plaatsen van een tuinkantoor een heel andere verhouding krijgt tussen de zon en de schaduw. Dit heeft niet alleen effect op je beplanting maar misschien ook wel op het aantal zonuren op je terras!

Tuinkantoor op maat laten bouwen

Als je van plan bent om gebruik te maken van een tuinkantoor, heb je zeer veel mogelijkheden. We nemen deze mogelijkheden uitgebreid met je door in ons artikel over de verschillende soorten tuinkantoren. Daarnaast willen we je in dit opzicht graag verwijzen naar de verrassende opties die we onder je aandacht brengen in het artikel met de titel hoe je een tuinkantoor kunt creëren. 


Als we onze blik werpen op het ontwerpen van een tuinkantoor, heb je diverse opties. Je kunt er immers onder andere voor kiezen om een tuinkantoor volledig op maat te laten bouwen. Op basis van je wensen op dit gebied zal een architect een gedetailleerd 3D ontwerp voor je vormgeven. Als dit ontwerp volledig aansluit op je wensen, kun je dit laten vormgeven door een gespecialiseerd bedrijf. Een andere (en voordelige optie) is uiteraard de keuze voor een standaardontwerp. 

Zelf een tuinkantoor bouwen of dit laten doen?

De keuze tussen het zelf bouwen van een tuinkantoor of dit laten doen hangt deels af van de keuze die we hierboven onder je aandacht hebben gebracht. Bij de keuze voor een tuinkantoor op maat is het vaak veel praktischer om deze meteen te laten bouwen. Standaard ontwerpen zijn vaak prefab constructies. Zoals de naam prefabricage al aangeeft, worden de elementen bij deze keuze vaak al vooraf in de fabriek of op de werkplaats vervaardigd. Er worden dus kant en klare elementen bij je in de tuin afgeleverd. Deze elementen hoeven “alleen nog maar” in elkaar gezet te worden. 


De prefab bouwmethode wordt ook wel “montagebouw” genoemd. Voor het bouwen van een chalet wordt deze bouwmethode veelvuldig toegepast. Het zelf bouwen van een tuinkantoor lijkt een lastige opgave maar in de praktijk valt dit vaak erg mee. Als je een beetje handige doe-het-zelver bent, zul je er ongetwijfeld in slagen om deze klus met succes te voltooien. Je krijgt immers de beschikking over een zeer uitgebreide handleiding. Wil je alvast weten wat je te wachten staat? Elders op deze website vind je een stappenplan voor het bouwen van een tuinkantoor. In dit artikel lees je ook welke keuzemogelijkheden je hebt in funderingen. Zie je het bouwen van een tuinkantoor helemaal niet zitten? Dan kun je dit project uiteraard ook overlaten aan professionals. Zij ontzorgen je graag op dit gebied. Alleen het inrichten moet je uiteraard zelf doen. 

Van welk materiaal wordt een tuinkantoor gebouwd?

Een van de belangrijkste overwegingen waar je voor staat bij je keuze voor een geschikt kantoor voor in je tuin heeft betrekking op de materiaalkeuze. Met betrekking tot het materiaal waarvan een tuinkantoor wordt gebouwd heb je grofweg twee keuzemogelijkheden:
 

  • Veel tuinkantoren worden gemaakt van een duurzame houtsoort. Binnen het segment van houten tuinkantoren heb je de keuze uit diverse houtsoorten. Douglas hout is bijvoorbeeld een uitzonderlijk duurzame houtsoort dat zeer geschikt is voor dragende structuren. Lariks hout is weer een houtsoort dat zeer goed bestand is tegen invloeden van water. Sparrenhout en het hout van de grove den worden meer gebruikt voor schrijnwerkerij en voor de keuze om parket in je kantoor te leggen is het hout van de eik, beuk, kastanje en de es zeer geschikt. Ben je van plan om je tuinkantoor op een ecologische manier vorm te geven en in te richten? Dan past Western Red Cedar hout uitstekend bij deze keuze. Dit hout is immers een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld! Lees elders op deze website meer over de voordelen van een houten tuinkantoor.

  • Door te kiezen voor een tuinkantoor van kunststof, maak je de keuze voor het beste van twee werelden. Composiet heeft immers een zeer geringe onderhoudsbehoefte en gaat zeer lang mee. Daarnaast is kunststof verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleurstellingen. Je kunt onder andere kiezen voor houttinten die niet van echt hout te onderscheiden zijn! Hiermee hou je het natuurlijke karakter van je tuin vast. Buiten dat heeft kunststof als materiaal een aantal belangrijke karakteristieke eigenschappen die perfect passen bij deze doelstelling. Welke keuze je hierin ook maakt, je maakt altijd de keuze voor hoogwaardige kunststoffen die vrijwel geen onderhoudsbehoefte hebben, een zeer goede beschermende waarde bieden en in diverse kleurstellingen te verkrijgen zijn. 

Hoe richt je een tuinkantoor in?

Uiteraard kun je een tuinkantoor inrichten op een manier die past bij je wensen en doelstellingen op dit gebied. De kans is heel groot dat je voor een andere inrichting kiest als je de ruimte gebruikt om bezoekers te ontvangen in vergelijking met een werkplek waarbij dit niet het geval is. In dat geval zul je ervoor kiezen om een ontvangstruimte in te richten. Daarnaast is het van belang dat je voor jezelf een comfortabele werkplek inricht waar je het gehele jaar door op een prettige manier in kunt vertoeven. Hierbij kun je denken aan het creëren van een goed geïsoleerde setting tot en met het plaatsen van en CV installatie of vloerverwarming. Ook over het inrichten van een tuinkantoor vind je elders op deze website een uitgebreid artikel.

Wat kost het plaatsen van een kantoor in je tuin?

Als je plannen hebt om een kantoor in je tuin te laten plaatsen, spelen de kosten hiervan uiteraard ook een rol. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van de keuzes die je maakt. Zoals aangegeven ben je voordeliger uit als je kiest voor een standaard model dat je zelf in elkaar zet. Over het algemeen is de aanschaf van een houten tuinkantoor een iets voordelige optie maar daar staat tegenover dat je wel voor onderhoudskosten komt te staan. 


Naast het bovenstaande is het verstandig om ook de inrichting van je kantoor te budgetteren om te voorkomen dat je achteraf voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Over financiële verrassingen gesproken, het is goed om je te realiseren dat je fiscaal gezien wellicht in aanmerking komt voor kostenaftrek met betrekking tot het gebruik van je zelfstandige werkruimte. 


De Belastingdienst definieert een zelfstandige werkruimte immers als plek met een eigen op- of ingang, een werkplek die voorzien is van eigen sanitaire voorzieningen en een plek die je zou kunnen verhuren aan derden. Daarnaast is de vergoeding van (een deel van de) kosten die je maakt voor het gebruik van je tuinkantoor zeker iets om over na te denken als je gaat onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden met je (nieuwe) werkgever. Het gebruik van een tuinkantoor biedt niet alleen praktische voordelen voor jezelf maar ook voor je opdracht- of werkgever. Zeker iets om in je achterhoofd te houden als je (misschien) wel in je eigen kantoor aan de onderhandelingstafel aanschuift!