Tuinkantoor

Ecologisch tuinkantoor

Met je plannen om een tuinkantoor te (laten) bouwen wil je natuurlijk je voetafdruk op aarde zo veel mogelijk beperken. Daarom is het goed om je te verdiepen in alle ecologische mogelijkheden die je hierin hebt. Het zal je namelijk verbazen hoeveel opties je hebt om een eco kantoor in de tuin te creëren. 


In dit artikel nemen we deze opties met je door. Daarnaast vertellen we je alles wat je moet weten over de beste ingrediënten die de natuur je biedt en hoe je deze optimaal kunt gebruiken. De mogelijkheden om een ecologisch tuinkantoor te bouwen zijn namelijk uitgebreider dan je misschien in eerste instantie zou denken!  

Ecologisch tuinkantoor

Aangezien er in de praktijk op verschillende manieren uitleg wordt gegeven aan de term ecologisch, lijkt het ons goed om eens uit te leggen wat deze term nu eigenlijk precies betekent. Voor de officiële betekenis van de term ecologisch moeten we terug naar de oude Grieken. 


Ecologisch is namelijk een oude Griekse term met de letterlijk vertaling “de wetenschap van de huishouding”. Misschien ben je nu het spoor volledig bijster maar kort gezegd gaat het hier over de wisselwerking tussen landschappen, populaties en/of organismen met hun niet-biologische omgeving. In de volksmond en in de huidige tijd wordt de term ecologisch veelvuldig gebruikt in de context van duurzaam leven. 


Dit laatste vormt ook de basis voor het bouwen en het inrichten van een eco tuinkantoor. Dit wil zeggen dat dit soort tuinoffices worden gebouwd met behulp van duurzame- en milieuvriendelijke materialen. Daarbij wordt er ook gekozen voor een energie neutrale inrichting. Op deze manier kun je op de meest milieuvriendelijke wijze gebruikmaken van een tuinkantoor.


kantoor in tuin

Welk materiaal wordt er gebruikt voor de bouw van een eco tuinkantoor?

In veel gevallen vormt een houten frame vaak de basis van een ecologisch tuinkantoor. Aan dit houten frame worden de gevelplaten bevestigd. Voor deze gevelplaten kan er gebruik worden gemaakt van verschillende materialen. Equitone is één van de premium materialen waarvoor gekozen kan worden. Dit is een vezelcement dat uitsluitend bestaat uit cement, cellulose en mineralen. Het is een relatief nieuw materiaal dat is ontwikkeld voor en door architecten. Het voordeel van equitone is dat het in diverse natuurlijke kleurstellingen te verkrijgen is. De panelen van dit materiaal vormen een licht geschuurd oppervlak.


Een ander materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt als gevelpaneel en/of als dakbedekking van een eco-tuinkantoor is felsplaat. Felsplaten zijn stalen platen die een elegante uitstraling hebben. Deze duurzame dakbedekking vormt een uitstekend alternatief voor de traditionele opties.


Als je gaat bepalen waar je eco tuinkantoor van gemaakt moet worden, komt Thermowood zeker in aanmerking. Dit is hout dat een stoombehandeling heeft ondergaan. Het grote voordeel hiervan is dat het hout veel minder gevoelig is voor rotten, schimmels en insecten. Het andere grote voordeel van Thermowood is dat het ook een zeer geringe onderhoudsbehoefte heeft. Door de stoombehandeling wordt er tevens voor gezorgd dat het hout een langere levensduur heeft en minder werkt. 


Ben jij ervan overtuigd dat er hout gebruikt moet worden voor de gevelbekleding van jouw eco tuinkantoor? Overweeg dan zeker Red Cedar hout. Deze lichtroze naaldhoutsoort (Red Cedar is géén hardhoutsoort zoals veel mensen denken) is oorspronkelijk afkomstig uit Canada en de VS. Red Cedar is namelijk een van de duurzaamste houtsoorten ter wereld. Het is uitstekend bestand tegen rotting waardoor het ettelijke decennia mee kan. Daarnaast heeft Red Cedar een zeer mooie uitstraling en is het goed te bewerken. 

Waarom kiezen voor hout?

Als je een eco tuinkantoor wilt (laten) bouwen, is hout het ecologische materiaal bij uitstek. Dit komt niet alleen doordat hout hernieuwbaar en recyclebaar is maar ook omdat dit natuurlijke materiaal zelf beschermende- en isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast is er weinig energie en industrie nodig voor de exploitatie en de transformatie van hout. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de staalproductie. Daarnaast heeft hout een mooie natuurlijke uitstraling dat volledig past bij je wensen met betrekking tot het gebruik van je tuinkantoor.


tuinkantoor

Energieneutraal maken

Energie neutrale voorzieningen vormen natuurlijk de kracht van een ecologisch tuinkantoor. Om te beginnen zijn zonnepanelen om het tuinkantoor te voorzien van de benodigde stroom een vrij logische keuze. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor de manier van het verwarmen van je eco tuinkantoor. 


De meest logische, milieuvriendelijke en energie neutrale keuze voor de verwarming van je nieuwe tuinkantoor is natuurlijk infrarood vloerverwarming. Om echter al die heerlijke warmte binnen je eco tuinkantoor te houden, is het belangrijk dat je kiest voor twee- of driedubbele beglazing voor de ramen en deuren. Ook kozijnen met een uitzonderlijk lage warmteoverdrachtscoëfficiënt dragen bij aan een energieneutraal ecologisch tuinkantoor. 


Tot slot heb je door het plaatsen van boilers of water doorstromers ook de beschikking over de benodigde warmwater voorzieningen. Door gebruik te maken van al deze mogelijkheden kun jij heerlijk werken in je eco tuinkantoor en beperk je je ecologische voetafdruk (op kantoorgebied) tot het absolute minimum. 

Een groendak op je tuinkantoor (sedumdak)

Denk je aan een ecologisch tuinkantoor dan denk je vanzelfsprekend aan een groendak hierop, toch? Een groendak sluit immers perfect aan bij je doelstelling om ecologisch te wonen, te werken of te recreëren.


 Een groendak is een natuurlijke en daardoor dus ook een duurzame bedekking die letterlijk op het dak van je eco tuinkantoor wordt aangelegd. Met andere woorden: deze natuurlijke laag wordt aangebracht bovenop je bestaande dakbedekking. 


Dit soort daken hebben niet alleen een mooie uitstraling, zeker in de zomer als alles weelderig groeit en bloeit, maar een groendak biedt ook nog eens diverse (ecologische) voordelen, waar je misschien in eerste instantie niet aan zult denken! Daarnaast biedt een groendak ook veel milieutechnische voordelen voor jou én je omgeving! Hieronder geven we je puntsgewijs aan waarom een groendak natuurlijk een absolute must is voor je eco tuinkantoor:

  • Een groendak op je tuinkantoor verbetert het rendement van zonnepanelen.
  • Een groendak zorgt voor bescherming tegen UV straling en verhoogt hiermee de levensduur van je dak.
  • Een groendak draagt eraan bij dat de biodiversiteit en het milieu worden verbeterd.
  • Een groendak op je ecologische kantoor in de tuin zorgt voor een betere warmtewering en geluidsisolerend vermogen.
  • Een groendak zorgt voor minder belasting van het riool.
  • Een groendak op je tuinkantoor levert een bijdrage aan de gezondheid in de directe leefomgeving. De planten zullen immers CO2 opnemen en dit draagt bij aan een gezonder leefklimaat.
  • Een groendak is een plaatje om te zien!

Het watermanagement van groendaken is gerust uitstekend te noemen


Zoals je uit bovenstaande tekst kunt opmaken, zorgen groendaken voor een uitstekend watermanagement. Waar bij de meeste andere daken voorzieningen zijn getroffen om zo snel mogelijk het water af te voeren naar het riool, is dit bij een groendak zeker niet het geval. Sterker nog: een groendak neemt ongeveer de helft van het regenwater op en geeft het terug aan de atmosfeer. 


Daarnaast is het goed om te weten dat je een groendak kunt zien als een tuin op je dak. Dat wil zeggen dat het vocht wat in de vorm van regen op je dak neerkomt in je “tuin” zal trekken en zal worden opgenomen door de wortels van je beplanting. Je hoeft je dak dus niet te besproeien op droge dagen. Aangezien er hierdoor sprake is van geleidelijke verdamping, wat ook bekendstaat als het waterbeheer buffer principe, regelt het groendak dit allemaal zelf. 


Wil je echter nog milieuvriendelijker bezig zijn, kijk dan eens naar het "watervoordeel" dat je kunt realiseren bij de keuze voor een groendak. Het water dat via dit dak wordt opgevangen, heeft immers een vorm van filtering ondergaan. 


Dit betekent in de praktijk dat het opgevangen water (ook wel “grijs water” genoemd) al van een betere kwaliteit is dan regenwater. Dit maakt dit water uitstekend geschikt voor het doorspoelen van het toilet in je tuinkantoor of kan gebruik worden voor schoonmaakdoeleinden. Met een groendak maak je dus op de meest efficiënte wijze gebruik van het hemelwater!


Bij een ecologisch tuinkantoor hoort een eco tuin


Een ecologisch tuinkantoor hoort in een eco tuin. Je zult maar weinig moderne tuinen tegenkomen waar een ecologisch tuinkantoor in geplaatst wordt. Het kan natuurlijk altijd maar de praktijk wijst uit dat deze twee stijlen zo goed als niet gecombineerd worden.  Een ecotuin is namelijk een tuinstijl waar je voor kiest om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Zie het als het eerder besproken groendak maar dan op de grond en met nóg meer mogelijkheden. 


Bij het ontwerpen van deze tuin wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met mens, dier én de natuur. Je maakt gebruik van het ecosysteem door onder andere de aanleg van een moestuin, watervoorzieningen en een goed uitgekozen plantenmix. Daarnaast mogen een mooie overkapping, duurzame bestrating, mooie stijlvolle tuinmeubels en groene erfafscheidingen niet ontbreken in de ecotuin. Je maakt er op deze manier een mooi en nuttig geheel van, zonder dat je een te diepe voetafdruk in de aarde achterlaat!

Reactie plaatsen