Hoe kun je een tuinkantoor creëren?
Ben je op zoek naar de perfecte thuiswerkplek maar ontbreekt hiervoor de ruimte in je woning? Verhuizen is in de huidige tijd een lastigere optie en een extra verdieping of een uitbouw creëren is een dure grap. Daarnaast is het een flinke uitdaging om een goede aannemer te vinden die op korte termijn tijd heeft voor dit project. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de tuin een werkplek te creëren. Het laten plaatsen van bijvoorbeeld een tuinkantoor is populairder dan ooit!
Hoewel er van een tuinkantoor vaak gedacht wordt dat dit alleen weggelegd is als je in een grote villa (met een flinke lap grond eromheen) woont, laten we graag zien dat niets minder waar is. Sterker nog: je kunt ook een tuinkantoor plaatsen in de tuin van een gemiddeld rijtjeshuis. In dit artikel zetten we daarom de mogelijkheden van de verschillende tuinkantoren voor je op een rijtje en vertellen we hoe jij het perfecte tuinkantoor kunt creëren.
Kantoor creëren in een tuinhuis of blokhut
Laten we beginnen met het geven van het antwoord op de vraag die bij veel mensen leeft bij het overwegen om een tuinkantoor te laten plaatsen. Wat kost zo’n tuin office? Niet iedereen heeft immers “zomaar” een grote zak met geld beschikbaar om een geschikte werkplek in de tuin te kunnen creëren. Niet getreurd want voor een paar duizend euro kun je in een tuinhuis of blokhut een heerlijk werkplek creëren.
Ben je een beetje handig? Dan kun je natuurlijk besluiten om je tuinkantoor volledig zelf op te bouwen. Wees je er echter van bewust dat er bij een zelfgemaakt tuinhuis of blokhut wel een aantal zaken zijn om op te letten voordat je gaat beginnen. Dat varieert van nadenken hoe je tuinkantoor eruit moet gaan zien, welke faciliteiten je nodig hebt, wat de maat van je nieuwe tuinkantoor moet zijn, van welk materiaal je een tuinkantoor gaat (laten) maken en niet te vergeten of je een vergunning nodig hebt om dit project uit te voeren. Elders op deze website vind je het antwoord op al deze vragen.
Wat is houtskeletbouw?
Houtskeletbouw is een bouwvorm waarbij het houten skelet de basis (of het geraamte) vormt van je tuinkantoor. Het houtskelet bestaat uit verticale palen (kepers genaamd) die worden verbonden met horizontale kepers.
Op deze manier ontstaat er een zeer stevige constructie die je verder kunt laten afdichten, isoleren, afwerken en decoreren. Uiteraard wordt de buitenbekleding ook vaak gemaakt van hout, al is dat niet vanzelfsprekend. Een houtskelet kan ook een uitstekende basis vormen om hier een kunststof gevelbekleding tegenaan te laten plaatsen. Het grootste voordeel van houtskeletbouw is de snelheid waarmee het project kan worden gerealiseerd.
Houtskeletbouw wordt immers veel toegepast bij de vele prefab opties die je worden aangeboden als je op zoek bent naar een geschikt tuinkantoor. Als je de keuze maakt voor een van de vele prefab opties worden alle elementen vooraf in een fabriek of werkplaats vormgegeven en kunnen de onderdelen ter plaatse als een soort (bouwpakket) in elkaar worden gezet. Dit kun je zelf doen maar als je twee linkerhanden hebt, kun je er uiteraard ook voor kiezen om dit project uit handen te geven.
Van welk materiaal wordt een tuinkantoor gebouwd?
We hebben hierboven al voor een deel verklapt van welk materiaal een tuinkantoor wordt gebouwd. De meeste tuinkantoren worden gemaakt van een duurzame houtsoort. Hierdoor zijn deze tuinkantoren snel te plaatsen en af te werken.
Op gebied van afwerking kan je kiezen voor een massieve houten constructie of composiet gevelpanelen. Tussen de houten constructie en de bekleding kan ook isolatie geplaatst worden zodat er ook in de winter aangenaam gewerkt kan worden in je tuinkantoor. Een ander voordeel van een houten tuinkantoor is dat dit een natuurlijke en warme uitstraling heeft.
Dit vormt in veel gevallen niet alleen een mooie combinatie met de tuin maar met de juiste inrichting creëer je een tuinkantoor waar je het liefste 24 uur per dag verblijft.
Een stenen tuinkantoor
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kantoor in je tuin te laten metselen. Het voordeel hiervan is dat je het kantoor goed kunt isoleren, de constructie erg robuust is en veel geluid absorbeert. Je kunt stenen tuinkantoor gaan een leven lang mee en kies je hierbij voor dezelfde stenen als je woning, dan vormt het één mooi geheel.
Je kunt er ook voor kiezen om de stenen constructie af te laten werken met een mooie gevelbekleding. Daarnaast kun je een stenen tuinkantoor voorzien van een mooie zonwering of aansluitende veranda aangezien een stenen constructie ook zware lasten kan dragen.
Een tuinkantoor van glas en aluminium
Wil jij graag een tuinkantoor waar zeer veel licht binnen komt? Dan is de keuze voor een tuinkantoor van glas en aluminium natuurlijk gauw gemaakt. Er worden grote glazen wanden in de tuin geplaatst met daartussen aluminium profielen. Hiermee haal je het daglicht maximaal naar binnen en creëer je een zeer moderne werkomgeving.
Hou er bij deze optie echter rekening mee dat je zorgt voor een goede zonwering en eventuele airconditioning voor in de zomer. Anders zouden de temperaturen in je tuinkantoor weleens op kunnen lopen naar ongewenste hoogten!
Een zeecontainer als tuinkantoor
Tot slot willen we je wijzen op het idee om een zeecontainer als tuinkantoor te gebruiken. Zeecontainers kunnen namelijk omgetoverd worden tot de ideale werkplek. Je kunt je nieuwe tuinkantoor immers vrij eenvoudig voorzien van een aantal ramen.
Daarnaast is een zeecontainer goed te isoleren en als je een beetje handig bent, kun je er zelfs sanitaire voorzieningen in aanleggen of je kantoor volledig isoleren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een grotere tuin dan bij de andere opties.
Misschien is dit voor jou wel dé uitgelezen optie maar vraag je je af hoe deze koloss in hemelsnaam in je tuin geplaatst wordt. Geen nood, de zeecontainer kan zelfs met een hijskraan over het huis heen getild worden om deze vervolgens op de gewenste plek in de tuin te plaatsen. Je ziet dat de mogelijkheden om een tuinkantoor te creëren eindeloos zijn!