Tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde?
In de huidige tijd werken we steeds meer thuis. Het thuiswerken wordt langzaam maar zeker als het nieuwe normaal gezien. Hoe fijn thuiswerken ook klinkt, het kan ook voor een aantal praktische problemen zorgen. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je partner of huisgenoten ook veel thuis zijn waardoor er veel afleiding is. Waar je vroeger waanzinnig productief was op de dagen dat je thuis aan het werk was, is dat nu misschien een stuk minder. Een tuinkantoor kan dan een uitkomst bieden.
Kun je een tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde eisen bij je werkgever? In dit artikel nemen we je mee in deze gedachtegang.
Tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde?
Thuiswerken wordt steeds normaler in onze huidige samenleving. Niet iedereen beschikt echter over de mogelijkheid om hier een aparte ruimte voor vrij te maken. Daardoor zitten veel mensen al snel noodgedwongen aan de eettafel of werken op de bank. Het nadeel hiervan is niet alleen dat je geen ergonomische werkhouding kunt aannemen maar ook dat er veel afleiding is. Je zit vaak niet alleen aan de eettafel of op de bank. Van rustig en geconcentreerd kunnen werken is dan ook geen sprake. Hoe heerlijk zou het dan zijn als je de beschikking hebt over een tuinkantoor? Een prachtig huisje in de tuin wat je volledig naar eigen smaak en stijl kunt inrichten en waar jij heerlijk en vooral ongestoord je werk kunt verrichten? Bijkomend voordeel van een tuinkantoor is dat je ook nog eens je werk en privé gescheiden kunt houden.
Tuinkantoren, goed voor het milieu en de productiviteit?
Het gebruik van tuinkantoren is niet alleen goed voor de productiviteit maar daarnaast ook nog eens goed voor het milieu. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer aan te sluiten in de dagelijkse ochtend- of avondspits. De milieuverontreinigende verplaatsingen behoren tot het verleden en van de bijbehorende stressfactoren heb je ook geen last meer van. In plaats van deze narigheid sta je rustig ‘s ochtends op en nadat je gedoucht hebt, wandel je in alle rust naar je tuinkantoor en ga je heerlijk aan de slag. Geen rommel of lawaai om je heen en uitzicht op je tuin. Wat wil je nog meer?!
Bedrijfswagen of tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde?
Ben je inmiddels overtuigd dat je niets liever wilt dan een kantoor in de tuin, maar twijfel je of dit financieel wel haalbaar is? Waarom ga je dan niet eens met je (nieuwe) werkgever om de tafel en bespreek je de mogelijkheid van een tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde?
Veel werkgevers houden namelijk vast aan oude handelswijzen en bieden als secundaire arbeidsvoorwaarden vaak een auto van de zaak aan. Is dit echter wel de secundaire arbeidsvoorwaarde die een toegevoegde waarde biedt of juist alleen maar zorgt voor een belemmering? Wellicht ben je meer gebaat bij een tuinkantoor in plaats van een dure bedrijfswagen!
Voordelen werkgever
Aan het plaatsen van een kantoor in de tuin van een medewerker zitten voor de werkgever ook tal van voordelen. Denk hierbij niet alleen aan de eerder genoemde hogere productiviteit door het creëren van een rustige werkplek maar ook de fiscale voordelen kunnen erg interessant zijn.
Een werkgever kan een tuinkantoor namelijk opvoeren als kosten, net als dat ze dat bij een bedrijfswagen kunnen doen. De 21% btw kan afgeschreven worden en het kantoor kan worden opgevoerd als bedrijfskosten. Een andere mogelijkheid voor de werkgever is het huren van een tuinkantoor, wat vaak ook nog eens goedkoper is dan de lease van een bedrijfswagen.
Zo wordt een tuinkantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde voor alle partijen een win-win situatie. Zeker iets om over na te denken als je in onderhandeling bent met je (huidige) werkgever!