tuinhuis kantoor

Kosten van een tuinkantoor: wat komt erbij kijken?

Een tuinkantoor is een geweldige toevoeging aan elke woning. Het biedt een comfortabele en productieve werkruimte dicht bij huis, weg van de dagelijkse afleidingen. Een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een tuinkantoor, is het kostenplaatje. 

Kosten tuinkantoor in kaart:

In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken die van invloed zijn op de kosten van een tuinkantoor, zodat je een realistisch budget kunt opstellen.

Grootte van het tuinkantoor:

De grootte van het tuinkantoor is een van de belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden. Hoe groter het kantoor, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarnaast kunnen grotere tuinkantoren ook extra functies bevatten, zoals een vergaderruimte of een kitchenette, wat de kosten verder kan verhogen. Het is belangrijk om de ruimtebehoeften te bepalen op basis van je beoogde gebruik, zodat je een passende grootte kunt kiezen.


tuinkantoor op maat

Bouwmateriaal:

Het bouwmateriaal is ook een cruciale factor in de kosten van een tuinkantoor. De meest voorkomende opties zijn hout, metaal en kunststof. Hout is vaak de meest betaalbare keuze en biedt een warme uitstraling. Metaal kan duurder zijn, maar het is duurzaam en vereist minder onderhoud. Kunststof is over het algemeen de minst dure optie, maar het kan minder duurzaam zijn op lange termijn. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen van elk materiaal af te wegen en te beslissen welke het beste bij jouw behoeften past.

Isolatie en ventilatie:

Een goede isolatie en ventilatie zijn essentieel voor een comfortabele werkomgeving in een tuinkantoor, vooral als je van plan bent om het hele jaar door te werken. Hoewel isolatie en ventilatie initieel de kosten kunnen verhogen, zullen ze helpen om energiekosten te verlagen en een aangename omgeving te creëren. Dubbele beglazing, isolerende wandpanelen en hoogwaardige isolatiematerialen zijn enkele van de investeringen die je moet overwegen voor een goed geïsoleerd tuinkantoor.

Elektriciteit en bekabeling:

Het is waarschijnlijk dat je elektriciteit nodig hebt in je tuinkantoor, vooral als je van plan bent om computers, verlichting en andere elektronische apparatuur te gebruiken. Het is belangrijk om een elektricien in te schakelen om de bekabeling en de aansluiting op het hoofd stroomnetwerk te verzorgen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van de afstand tot de hoofdstroom bron en de complexiteit van de elektrische installatie.


kantoor in tuin

Vergunningskosten en regelgeving:

Voordat je begint met de bouw van een tuinkantoor, is het belangrijk om de lokale regelgeving te controleren met betrekking tot vergunningen en bouwvoorschriften. In sommige gebieden kunnen er beperkingen zijn met betrekking tot de grootte, hoogte, afstand tot de erfgrens, enzovoort. Het is essentieel om de benodigde vergunningen aan te vragen en eventuele kosten op te nemen in je budget.

Een tuinkantoor kan een waardevolle investering zijn, maar het is belangrijk om de kosten zorgvuldig te plannen. Houd rekening met factoren zoals de grootte van het kantoor, het bouwmateriaal, isolatie en ventilatie, elektriciteit en bekabeling, evenals vergunningskosten en regelgeving. Door een realistisch budget op te stellen, kun je genieten van een functionele en inspirerende werkomgeving in je eigen tuin.


Zoals je leest komt er dus heel wat bij kijken. Ervan uitgaande dat je graag een fijne werkplek wilt creëren is het belangrijk om uit te gaan van kwalitatief goede materialen, voldoende isolatie en een goede technische installatie voor stroomnetwerk, verwarming en ventilatie. 


Uitgaande van een model van ca. 350 x 250 cm (volwaardig 1 persoons kantoor) moet je denken aan een investering vanaf ca. 19.000 euro exclusief btw.


Kosten voor transport en plaatsing komen hier overheen. Mocht je interesse hebben in een prijsopgave van een Floradesk. Schroom dan niet om contact op te nemen.

Reactie plaatsen