Tuinkantoor

Heb je een vergunning nodig voor een tuinkantoor?

Het thuiswerken is steeds meer in opkomst. Of je nu voor een baas werkt of als ZZP’er aan de slag bent, in de huidige tijd werken we veel meer thuis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de behoefte aan een echte thuiswerkplek steeds meer toeneemt. 


We hebben het dan niet over de keukentafel, een plekje tussen de rotzooi op zolder of een ingepikt bureau van één van je kinderen, maar een eigen werkplek die van jou is en blijft. Als je beschikt over een geschikte thuiswerkplek hoef je niet steeds te verkassen omdat één van de andere gezinsleden gebruik wil maken van de keukentafel, de zolder of het bureau. 

Vergunning voor een tuinkantoor nodig?

Een tuinkantoor kan hiervoor de perfecte oplossing zijn. De grote vraag die deze optie bij veel mensen oproept is of je een vergunning nodig hebt om een kantoor in je tuin te laten plaatsen. In dit artikel gaan we hier daarom dieper op in.


kantoor in tuin

De wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

In het verleden had je wel degelijk een (bouw)vergunning nodig voor de plaatsing van een tuinkantoor. Daarnaast moest je ook nog een aantal andere vergunningen in je bezit hebben voordat de eerste schop de grond in kon. Inmiddels is de wetgeving echter aangepast en heb je te maken met één wet om dit soort plannen vorm te geven. Als je plannen hebt om een kantoor in je tuin te plaatsen heb je te maken met de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, afgekort WABO. 


De WABO voegt een groot aantal vergunningen, ontheffingen en meldingen samen tot één omgevingsvergunning. Deze omgevingsvergunning omvat de bouwvergunning, gebruiksvergunning, milieuvergunning en ontheffingen met betrekking tot het bestemmingsplan en de uiteindelijke aanleg. 

Plaatsingsvoorwaarden tuinkantoor:

Een tuinkantoor wordt gezien als een bijgebouw mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 


Om te beginnen is het van belang dat het tuinkantoor op je zogenaamde achtererfgebied geplaatst wordt. Kort gezegd is het achtererfgebied dus je achtertuin. In sommige gevallen kan dit echter ook een gedeelte van de zijkant van je tuin zijn. Woon je in een rijtjeshuis dan is dit een duidelijke zaak maar bij een vrijstaande woning of een twee onder één kap kan dit nog weleens voor verwarring zorgen. In veel gevallen is een vergunning voor het plaatsen van een tuinkantoor niet nodig. Het mooie is dat je in veel gemeenten geen omgevingsvergunning nodig hebt om een tuinkantoor van een kleine afmeting te plaatsen. Als je onder de 40 vierkante meter blijft, ben je vaak niet afhankelijk van toestemming. 


Het is wel verstandig om dit even na te gaan. Op deze manier kun je eventuele misverstanden voorkomen en creëer je voor jezelf de benodigde duidelijkheid of je in jouw gemeente een vergunning nodig hebt voor de plaatsing van jouw tuinkantoor. Hiervoor kun je het beste een kijkje nemen op de website Omgevingsloket.nl. Een andere mogelijkheid is het bestemmingsplan bij de gemeente in te zien. Deze ligt ter inzage voor je in het gemeentehuis.



Hoe groot mag het kantoor in de tuin zijn?

Als je eenmaal weet of je wel of geen vergunning nodig hebt om een tuinkantoor neer te zetten, kom je waarschijnlijk al heel gauw uit bij de vraag hoe groot het kantoor in de tuin mag zijn. De grootte van jouw tuin kantoor is afhankelijk van het bebouwingsgebied en de totale oppervlakte van andere bouwwerken. Denk daarbij aan de totale oppervlakte van een garage, schuurtje of tuinhuis. Het is verstandig om hier van tevoren goed over na te denken en na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Je wilt te allen tijde voorkomen dat er uiteindelijk een gemeenteambtenaar bij je op de stoep staat en je jouw mooie nieuwe tuinkantoor moet afbreken omdat het te groot blijkt te zijn of dat je er toch een vergunning voor had moeten aanvragen. 


Voorkomen is dus beter dan genezen in dit geval.


Hou rekening met de buren bij het plaatsen van een kantoor in je tuin

Tot slot is het verstandig om rekening te houden met de buren. Ook hierover staan bepalingen geformuleerd in de WABO. Wees je er dus van bewust dat er in veel gevallen ook nog mensen naast je wonen. Zeker als je van plan bent om een flink kantoor in je tuin te plaatsen en deze bij de buren het nodige zon en daglicht wegneemt, zal je dit niet altijd in dank afgenomen worden. 


Vergunning of niet, zij zullen waarschijnlijk bezwaar aan gaan tekenen bij de gemeente wat vertragingen en misschien wel een verstoorde relatie op kan leveren. Ook dit zijn situaties die je uiteraard moet voorkomen!



Reactie plaatsen