Tuinkantoor van hout - wat zijn de voordelen?
Als je besloten hebt om een tuinkantoor te (laten) bouwen, staat je een flink aantal keuzemogelijkheden te wachten. Een van de keuzes die je moet maken, heeft betrekking op het materiaal waarvan het kantoor gebouwd wordt. Je kunt kiezen voor een kunststof kantoor maar een tuinkantoor van hout behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Het kantoor krijgt hiermee een mooie blokhut uitstraling. Daarnaast zijn er nog een aantal andere goede redenen om deze keuze te benoemen. We nemen de voordelen van een tuinkantoor van hout hieronder met je door.
Voordelen tuinkantoor van hout
Het zelf bouwen of laten bouwen van een tuinkantoor van hout is nog altijd een enorm populaire keuze. Het bouwen met hout is zeker niet nieuw. De mens gebruikt al eeuwenlang hout voor het bouwen van huizen. Je kunt hiervoor hout van een uitstekende kwaliteit gebruiken waardoor je een duurzame constructie kunt laten vervaardigen. Daarnaast heeft hout een mooie natuurlijke uitstraling dat perfect past in een mooie tuin setting.
Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat hout ons in staat stelt om in perfecte harmonie met de natuur te leven. Wat we hiermee bedoelen lees je in onze opsomming van de voordelen van houten tuinkantoren. Een ander belangrijk voordeel is dat hout een materiaal is dat goed je goed kunt bewerken. Met hout kun je eigenlijk alles bouwen wat je wil. Als je plannen hebt om een tuinkantoor op maat te laten bouwen, kom je snel uit op een houten tuinkantoor.
Een tegenwerping die al snel opgeworpen wordt is dat hout een onderhoudsbehoefte heeft. Dit is deels waar. Als je een houten tuinkantoor vergelijkt met een tuinkantoor van kunststof heb je bij deze laatste keuze vrijwel geen omkijken naar het onderhoud. In de praktijk valt de onderhoudsbehoefte van een houten tuinkantoor erg mee, mits je voor het juiste houtsoort kiest. Welke soorten dit zijn, lees je verderop in dit artikel.
We hebben het al aangegeven: hoewel je een houten tuinkantoor gaat gebruiken als werkplek, zal je tuin kantoor wel een gezellige en mooie uitstraling hebben. De uitstraling van je kantoor in je tuin is niet de enige beweegredenen om deze keuze te maken. Er zijn veel meer voordelen van tuinkantoren van hout te benoemen. We zetten hieronder de belangrijkste redenen om voor een tuinkantoor van hout te kiezen op een rijtje:
- Een materiaal als hout beschikt van nature over thermische eigenschappen. Dit betekent in de praktijk dat hout een hoge isolatiewaarde heeft. Het is immers een materiaal dat traag zal afkoelen en ook langzaam zal opwarmen. Uiteraard biedt deze eigenschap veel praktische voordelen want je kunt je binnenklimaat op een relatief eenvoudige manier beheersten zonder dat je maandelijkse enorm hoge stookkosten hoeft af te dragen. Dit is in een land als Nederland en België een groot voordeel!
- Door het gebruik van hout maak je een duurzame keuze. Als je ervoor kiest om hout van een goede kwaliteit te gebruiken, kies je voor een soort met een wat langere levensduur. Je betaalt hier wellicht wat meer voor maar je kunt veel langer onbezorgd gebruik maken van je tuinkantoor.
- Hout is een hygroscopisch materiaal. Dit wil zeggen dat het materiaal een ademend vermogen heeft en hiermee de vochtigheidsgraad en de omgevingswarmte op een natuurlijke wijze reguleert. Hierdoor ontstaat er een aangenaam en gezond leefklimaat in je tuinkantoor.
- De keuze voor een tuinkantoor van hout zorgt dat je beter beschermd bent tegen allergieën. Dit is een punt waar je in eerste instantie niet zo snel aan zult denken maar realiseer je dat allergieën vaak worden veroorzaakt door schimmels. De overlast van schimmels roepen we vaak zelf over ons af door onze huizen en kantoren tot in de perfectie te isoleren en gebruik te maken van materialen die weinig tot geen ademend vermogen hebben. We vergeten hierbij om goed te ventileren. Als je kiest voor een houten tuinkantoor, heb je veel minder last van dit probleem. Hout bevat immers stoffen van plantaardige oorsprong. Deze stoffen hebben een ontsmettend effect en bieden een natuurlijke bescherming bieden tegen besmetting met ziektekiemen.
- Een van de belangrijke voordelen van een tuinkantoor van hout heeft betrekking op het milieu. Door het maken van deze keuze laat je een zo klein mogelijke voetafdruk achter op de aarde. Voorwaarde is dat je hout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. In dat geval zal voor iedere gekapte boom weer een nieuwe boom worden geplant. Daarnaast weet je zeker dat het hout op de meest milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. Het verwerken van hout kost op deze manier veel minder energie en eventueel afval is bovendien te hergebruiken.
Prefab houten tuinkantoor of een maatwerk tuinkantoor?
We hebben het al eerder in dit artikel gehad over het laten bouwen van een tuinkantoor op maat. Uiteraard behoort dit tot de mogelijkheden. Het voordeel van deze keuze is dat je het kantoor in je tuin precies kunt laten vormgeven (of zelf ontwerpen) op basis van jouw wensen en mogelijkheden. Een andere optie is dat je de keuze maakt voor een kant en klaar ontwerp. Uiteraard is dit een wat meer voordelige keuze maar de kans is dat je door het maken van deze keuze een of meerdere concessies moet doen op je wensen.
Een van de opties die je hebt bij je keuze voor een kant en klaar tuinkantoor ontwerp is een prefab constructie. Bij deze keuze worden de elementen al in een fabriek of op een werkplaats vervaardigd. Deze elementen hoeven dan “alleen maar” op de plaats van bestemming (dus in jouw tuin) als een soort bouwpakket in elkaar worden gezet. In dat geval wordt er een enorme tijdsbesparing gedaan.
Uit het bovenstaande begrijp je direct waarom de prefab bouwmethode ook wel “montagebouw” wordt genoemd en waarom deze bouwmethode veelvuldig wordt toegepast voor het bouwen van een tuinkantoor. Als je besloten hebt om het kantoor in je tuin zelf te bouwen, is dit een zeer goed toepasbare optie. Het benodigde materiaal wordt immers kant-en-klaar bij je opgeleverd en aan de hand van een goede bouwinstructie is het voor een doe-het-zelver zeker mogelijk om de elementen zelf in elkaar te zetten en een mooi kantoor te bouwen. Zie je dat niet helemaal zitten? Dan kun je dit project ook aan professionals overlaten en je hierin volledig laten ontzorgen.
Welke houtsoorten kun je o.a. gebruiken?
Veel mensen vragen zich af welke houtsoorten ze het beste kunnen gebruiken voor een tuinkantoor van hout. Er zijn immers meerdere houtsoorten die hiervoor in aanmerking komen. Belangrijk in dit geval is uiteraard dat het hout beschikt over de gewenste (duurzame) eigenschappen. Het moet uiteraard niet alleen een zeer stevige houtsoort zijn maar ook hout dat bestand is tegen UV straling, de invloeden van vocht en tegen alle andere weersomstandigheden. Om je een beeld te geven aan welke houtsoorten je kunt denken, inspireren we je hieronder met een aantal houtsoorten die je zou kunnen gebruiken.
- Douglashout is zeer geschikt voor het vervaardigen van een tuinkantoor van hout (of andere dragende structuren) omdat dit een uitzonderlijk duurzame houtsoort is. Het hout is afkomstig van de Douglasspar. Dit is een boom die een zeer langzame groeisnelheid heeft. Dit lijkt een nadeel maar het tegendeel is het geval. Deze langzame groei zorgt er immers juist voor dat Douglashout een betere kwaliteit heeft dan veel andere houtsoorten. Om je een beeld te geven: Douglashout gaat onbehandeld minimaal 15 jaar mee. Door het behandelen van dit hout zorg je voor een aanzienlijke verlenging van deze levensduur. Naast het duurzame voordeel heeft Douglashout een enorm mooie uitstraling en is dit prijstechnisch ook een interessante keuze. Daarnaast is het goed te weten dat deze houtsoort verkrijgbaar is in lange lengtematen en dat Douglashout goed te bewerken is. Dit maakt deze houtsoort uitstekend geschikt voor het bouwen van een tuinkantoor van hout.
- Larikshout valt onder de zachte houtsoorten maar desondanks is dit hout zeker geschikt voor het bouwen van houten tuinkantoren. Dit hout heeft immers een uitstekende hardheid en is zelfs nóg duurzamer dan Douglashout. Ook bij een vergelijking met de meest duurzame Europese naaldhoutsoorten komt Larikshout als winnaar uit de bus. Een ander voordeel van hout van de lariks is dat het uitstekend bestand is tegen schimmels en het rotten. Tot slot is het goed om je aandacht te vestigen op het nerfpatroon van larikshout want dit is iets wat veel mensen aanspreekt. Het hout heeft immers een gelijkmatige structuur en een rechte nerf. Tot slot nog even een waarschuwing. Larikshout is immers een houtsoort dat prima te bewerken is maar je moet wel weten hoe je dit moet aanpakken. Als je het hout niet op de juiste manier bewerkt, ontstaan er snel scheuren in het hout.
- hardhout is een uitstekende houtsoort om te gebruiken voor het bouwen van houten tuinkantoren. We hebben het hier immers over een zeer harde houtsoort wat goed te bewerken is als je over het juiste gereedschap beschikt. Een ander voordeel van het hout van een taxus is dat het een fraaie tekening en een mooie houtkleur heeft. Taxushout is bijvoorbeeld een naaldhout dat afkomstig is van een boom met een langzame groeisnelheid. De oplettende lezer weet nu dat dit de kwaliteit van het hout alleen maar ten goede komt! Het nadeel hiervan is wel dat Taxushout wat lastig te verkrijgen is en dat er een vrij hoog prijskaartje aan hangt. Als je deze nadelen voor lief neemt, kun je met Taxushout een schitterend kantoor voor in je tuin (laten) bouwen waar je een lange tijd zorgeloos van gebruik kunt maken.
- Western Red Cedar hout is een houtsoort dat zeker niet in dit rijtje mag ontbreken. Dit is immers een duurzame droge houtsoort dat uitstekend geschikt is om te gebruiken voor houtconstructies. Daarnaast bevat Western Red Cedar hout vrijwel geen olie of vettige stoffen. Dit betekent in de praktijk dat het hout zichzelf zal beschermen tegen schimmels, houtrot en/of insecten. Buiten deze praktische voordelen heeft het hout een prachtige, wat luxe, uitstraling. Het feit dat WRC goed te bewerken en licht van gewicht is, maakt deze houtsoort nog meer geschikt voor deze toepassing.
Naast de bovengenoemde houtsoorten, heb je volop mogelijkheden om andere houtsoorten te gebruiken voor specifieke doeleinden. Voor het vormgeven van schrijnwerk is sparrenhout of het hout van een grove den uitstekend geschikt. Als je parket gaat leggen, is het zeker de moeite waarde om het hout van een eik, beuk, kastanje of es te overwegen. Dit zijn immers niet alleen harde houtsoorten maar dit materiaal heeft ook nog een mooie structuur. Als je een mooie kast wilt maken, is cederhout zeker een houtsoort die je in overweging kunt nemen.
Risicoklasse van hout
We hebben je in dit artikel meerdere malen gewezen op de duurzaamheid van hout. In dit kader komen we automatisch op de belangrijkste bedreiging van hout en dat zijn uiteraard de invloeden van vocht. Hierbij moet je denken aan de weersinvloeden zoals sneeuw en regen maar ook aan de vochtinvloeden van binnenaf zoals de vocht die vrijkomt door het ademen, het koken van water in je koffie- of theepauze of het gebruik van de sanitaire ruimten in je tuinkantoor. Het is immers goed om je te beseffen dat vocht zorgt voor de perfecte omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het materiaal aan te tasten. Deze ontbinding van hout door de invloeden van houtrotschimmels noemen we in de volksmond “het ontstaan van houtrot”. Wat weinig mensen weten, is dat houtrotschimmels altijd in hout aanwezig zijn. Deze schimmels zijn echter niet actief als het hout droog is. In dat geval vindt er dus geen celafbraak of rotting van de houtstructuur plaats. De duurzaamheid van het hout is hierbij van belang. Dit heeft primair betrekking op de kwaliteit van het materiaal, iets wat van het grootste belang is voor buitentoepassingen zoals tuinkantoren.
Om je een beeld te geven in de bovenstaande factoren zijn er twee klasse indelingen die een rol spelen bij het maken van je keuze voor een geschikte houtsoort. Een van de indelingen heeft betrekking op de omstandigheden of meer specifiek op de mate waarop het hout in contact komt met vocht. Deze waardebepaling loopt van risicoklasse 1 (beschutte toepassing van hout, beschermd tegen weer en wind en niet blootgesteld aan vocht) tot en met risicoklasse 5 (Toepassing van hout dat permanent in contact staat met zout water).
Duurzaamheidsklasse van hout
In aansluiting op de risicoklasse bestaat er een duurzaamheidsklasse indeling van hout. Dit is een klassenindeling dat gebaseerd is op de weerstand van hout tegen schimmels. De indeling loopt van duurzaamheidsklasse 1 (zeer duurzaam waarbij je moet denken aan 25+ jaren) tot duurzaamheidsklasse 5 wat staat voor “niet duurzaam”. Dit zijn dus zeker factoren waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een tuinkantoor van hout.