Sanitair in je tuinkantoor aanleggen?
Ben jij van plan om een kantoor in je tuin te laten plaatsen om heerlijk ongestoord te kunnen werken? Dan vraag je je misschien af of je ook sanitair in je tuinkantoor mag (laten) aanleggen. Het is natuurlijk wel zo fijn dat als je in je tuinkantoor aan het werk bent, je niet iedere keer je woonruimte in hoeft om naar het toilet te gaan. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op het aanleggen van sanitair in je tuinkantoor.
Sanitair in je tuinkantoor
Of het mogelijk is om sanitair in je tuinkantoor aan te (laten) leggen kunnen we heel kort zijn. In principe zijn alle soorten sanitair immers in een tuinkantoor aan te leggen, waar je in je woning ook gebruik van maakt. Denk daarbij aan een toilet, een wastafel, een keukentje en zelfs een douche. Dit behoort allemaal tot de mogelijkheden, zolang er een water toe- en afvoer voorziening is.
Waarom het fiscaal gezien interessant is om sanitair in je tuinkantoor aan te leggen
Aansluitend op het bovenstaande is het goed om je erop te wijzen dat het zelfs van belang is om sanitair in je tuinkantoor aan te leggen.
Allereerst biedt dit uiteraard veel praktisch gemak, niet alleen voor jezelf maar ook voor je bezoekers. Hiermee voorkom je de noodzakelijke wandeling naar je woonhuis. Daarnaast is fiscaal gezien een interessante optie. Je komt immers in aanmerking voor kostenaftrek als er sprake is van een zelfstandige werkruimte die je intensief gebruikt voor het verwerven van inkomsten. De definitie “zelfstandige werkruimte” wordt vormgegeven door het feit dat je kantoor een eigen ingang of uitgang heeft, beschikt over eigen sanitaire voorzieningen en dat je deze ruimte zou kunnen verhuren aan een derde partij zonder inbreuk te maken op je privacy.
Waar let je op bij het aanleggen van sanitaire voorzieningen
Het is dus mogelijk om sanitair in je tuinkantoor aan te leggen. De grote vraag is echter wat hier allemaal bij komt kijken en waar je op moet letten als je sanitaire voorzieningen aan wilt gaan leggen in je tuinkantoor. Hoe ga je hier namelijk water naar toe krijgen en het vervuilde water weer afvoeren? Een tuinslang door het raam van tuinkantoor en een emmertje legen is misschien niet helemaal wat je voor ogen hebt, zeker niet als je ook nog eens cliënten in je tuinkantoor wilt ontvangen. Om te beginnen is het zaak om na te gaan hoe je leidingwater naar tuinkantoor kunt krijgen. Waarschijnlijk kun je hiervoor het beste een verbinding met de waterleiding van je woning maken. Je zal de waterleiding dan dus moeten verlengen en door moeten lopen naar je tuinkantoor.
Het volgende punt is het afvoeren van vervuild water uit je tuinkantoor. Of het nu gaat om water uit de gootsteen of het doortrekken van het toilet, feit blijft dat dit vervuilde water ergens naartoe zal moeten. Je wilt voorkomen dat dit zomaar je mooie tuin instroomt met alle gevolgen van dien. Er zal dus vanuit het kantoor in de tuin een aansluiting op de riolering moeten komen. Deze afvoer kan aangesloten worden op de riolering van de woning of direct op het gemeentelijke riool, dus op straat. Een andere optie is het ingraven van een sceptic tank.
Hoe leg je de afvoermogelijkheden aan?
Het spreekt voor zich dat aan-en afvoermogelijkheden voor sanitair in je tuinkantoor ingegraven zullen moeten worden. Niemand zit te wachten op waterleidingen en een rioolpijp door het bloembed. Met andere woorden: als je sanitair in je tuinhuis aan gaat leggen zal de grond dus open moeten. Je kunt hier het beste rekening mee houden (lees: voorzieningen voor treffen) voordat je het tuinkantoor laat plaatsen of zelf bouwt. Hiermee voorkom je grote verbouwingen achteraf. Er zal bijvoorbeeld een fundering onder je tuinkantoor geplaatst moeten en waarschijnlijk meteen het leidingwerk moeten worden aangepakt. Je leest elders op deze website meer over het plaatsen van een fundering onder je tuinkantoor.
Sanitair in je tuinkantoor aanleggen, mag dit?
Nu je weet wat de mogelijkheden zijn om sanitair in je tuinkantoor aan te sluiten en waar je op moet letten bij het aanleggen van deze voorzieningen, moet je het antwoord vinden op de vraag of het ook daadwerkelijk toegestaan is om sanitair in je tuinkantoor aan te leggen. Hiermee doelen we op de vergunningen hiervoor. In veel gevallen is dit geen enkel probleem. Het is echter wel verstandig om (voordat je hiermee gaat beginnen) je hierover goed te informeren bij de gemeente. Zo weet je allereerst zeker dat je niet achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.
Daarnaast weet je meteen of je een vergunning voor het bouwen van een tuinkantoor nodig hebt. Indien de riolering rechtstreeks op het gemeentelijke rioolnetwerk wordt aangesloten, heb je immers zéker een vergunning nodig. Informeer je dus van tevoren goed voordat je sanitair in je tuinkantoor gaat (laten) aanleggen.