Tuinkantoor

Plaatsen van een tuinkantoor? hier moet je op letten

Heb jij besloten dat er een kantoor in de tuin moet komen? Wees je er dan van bewust dat dit niet iets is wat je zomaar even doet. Met andere woorden: er komen nogal wat zaken bij kijken. Dat klinkt erger dan het is, maar het is goed om van tevoren even over een aantal zaken na te denken en een paar belangrijke beslissingen te nemen. Je wil toch voorkomen dat je achteraf voor verrassingen komt te staan of tegen teleurstellingen aanloopt! Daarom vertellen we in dit artikel waar je op moet letten bij het plaatsen van een tuinkantoor. 

Waar let je op bij het plaatsen van een tuinkantoor?

Voordat je overgaat tot de plaatsing van een tuinkantoor is het goed om eerst eens even na te gaan of jouw tuin hier wel geschikt voor is. Dat geldt niet alleen voor de bodem maar ook voor je omgeving. In veel gevallen is een vergunning om een kantoor in de tuin te plaatsen niet nodig zolang je op je achtererfgebied blijft maar het is toch verstandig om van tevoren even na te gaan wat de specifieke regels in jouw gemeente hiervoor zijn. Nu snapt natuurlijk iedereen dat als je in een rijtjeshuis woont je mogelijkheden beperkter zijn dan dat je in een vrijstaande villa met een lap grond woont. 


Het zal je echter verbazen wat je allemaal mag bouwen in je eigen achtertuin. Wees je er echter wel van bewust dat als je ruimte beperkt is en je daarom de hoogte ingaat dat je ook te maken hebt met buren. Een gigantisch kolos zal de onderlinge relatie waarschijnlijk niet ten goede komen, zeker niet als het tuinkantoor ook nog eens zonlicht in de tuin en daglicht in huis weglaat. Het is dus goed om van tevoren na te gaan of jouw tuin geschikt is voor de plaatsing van een tuinkantoor en zo ja, van welk formaat.


kantoor in tuin


Aan welke eisen moet je tuinkantoor voldoen?

De eerste stap die je moet zetten als je besloten hebt om een tuinkantoor te (laten) plaatsen, is het vormgeven van je wensenlijst. Aan welke eisen moet je tuinkantoor voldoen? Het is verstandig om voor het opstellen van je lijstje even de tijd te nemen. Misschien is het zelfs goed om ook eens na te denken wat je absoluut niet wilt hebben als je aan het werk bent. Zo kun je denken aan de temperatuurbeheersing in je kantoor. 


Het is uiteraard niet zo aantrekkelijk om op een koude winterse dag je warme huis te moeten verlaten om plaats te nemen in een ijskoud kantoor. Je wil dus de beschikking hebben over een CV, een elektrische kachel of een andere warmtebron. Daarnaast wil je waarschijnlijk niet dat je eventuele zakelijke relaties en/of klanten je woonhuis moeten betreden om gebruik te maken van het toilet. In dat geval is de keuze voor het inrichten van een sanitaire voorziening snel gemaakt. 


Tot slot is de kans groot dat je op kantoor gebruik wilt maken van Wi-Fi. Kun je werken met een verbinding vanuit huis of is het noodzakelijk om een extra router in je tuinkantoor te plaatsen? Als een gebrekkige internetverbinding het laatste is waar je op zit te wachten, is het zeker een punt wat op je eisenlijstje voor een geschikt tuinkantoor komt te staan.

Bepaal waar je tuinkantoor van gemaakt moet zijn

De volgende stap is het bepalen waar je tuinkantoor van gemaakt moet zijn. Zo zijn er tuinkantoren van hout, aluminium, glas of kunststof. Vooral een tuinkantoor van hout en kunststof zijn veel gemaakte keuzes. Je kunt natuurlijk ook een tuinkantoor op maat laten maken of laten metselen en afwerken met verschillende soorten gevelbekleding maar ook prefab-modellen, een zeecontainer of een blokhut behoren tot de mogelijkheden. In dit artikel lees je er meer over. 

De fundering

Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij het plaatsen van een kantoor in je tuin is de fundering. Je wilt natuurlijk niet dat je (houten) tuinkantoor in no time gaat rotten of verzakken omdat je vergeten bent om een goede fundering neer te leggen. Met andere woorden: een goede fundering is onmisbaar als je een tuinkantoor gaat of laat bouwen. Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken als fundering. Dek daarbij aan bijvoorbeeld beton, palen of staal. Hoe je fundering exact moet opgebouwd worden, is afhankelijk van het type bouwmateriaal dat gebruikt wordt. Je leest er meer over in ons stappenplan voor het bouwen van een tuinkantoor. 


tuinkantoor

Wanddikte

De wanddikte van jouw nieuw te bouwen tuinkantoor is zeker ook een belangrijk aspect om over na te denken bij het plaatsen van een tuinkantoor. Je wilt allereerst voorkomen dat het bouwwerk bij de eerste de beste storm weg-of omwaait en daarnaast moet zowel zomers als ’s winters een aangenaam binnenklimaat te creëren zijn. Het advies is dan ook om voor een wanddikte van 70 millimeter te kiezen. Dikker kan natuurlijk ook maar wees je er van bewust dat je bij een dunnere wand meer isolatie nodig zult hebben.

Tuinkantoor isoleren

Het plaatsen van een tuinkantoor doe je natuurlijk niet voor een paar weken of maanden. Het idee achter een kantoor in de tuin is dat je er een fijne werkplek kunt creëren waar je jarenlang plezier van kunt hebben en waar je zowel in de zomer als in de winter heerlijk rustig in kunt werken. Daarom speelt niet alleen de dikte van de wanden een rol bij het plaatsen van een tuinkantoor maar ook de isolatie van je nieuwe tuinkantoor is niet geheel onbelangrijk. Je wilt voorkomen dat je 's zomers smelt van de hitte en dat het ’s winters niet warm te stoken is. Een goede isolatie van een tuinkantoor is dus belangrijk.



Sanitair in je tuinkantoor

Hou er rekening mee dat als je hele dagen in je tuinkantoor aan het werk bent je vast en zeker wel een keertje naar het toilet zult moeten. Ben je van plan om hiervoor naar je woning te lopen of zorg je voor sanitair in je tuinkantoor? Uiteraard is deze laatste optie het meest praktisch, maar het is wel van belang om je mogelijkheden voor het plaatsen van sanitair goed te onderzoeken. Denk hier goed over na en laat je voor het plaatsen van je nieuwe tuinkantoor informeren. Een aansluiting op de riolering is immers makkelijker gemaakt voordat je tuinkantoor definitief geplaatst wordt………..


tuinkantoor

Afwerking

Laten we eerlijk zijn, je hebt vast geen zin om ieder jaar onderhoud aan je tuinkantoor te moeten plegen. Waarschijnlijk heb je al genoeg onderhoudsklussen aan je woning. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een onderhoudsvrije afwerking. De buitenkant van tuinkantoren kan afgewerkt worden met composiet gevelpanelen, hardhouten gevels, bakstenen of kunststof.  


Het zijn natuurlijk best een flink aantal punten waar je op moet letten bij het plaatsen van een tuinkantoor, maar neem van ons dan dat je op deze manier het meeste plezier van je nieuwe tuinkantoor zult hebben. Voorkomen is beter dan genezen en hiermee voorkom je vervelende verrassingen achteraf!

Reactie plaatsen