Hoe richt ik een tuinkantoor in?

In dit artikel lees je tips over het inrichten van een tuinkantoor. Een kantoor laten plaatsen in de tuin is natuurlijk pas het begin van het project als je gebruik wil maken van een kantoor aan huis. De echte uitdaging hierbij komt pas als het kantoor eenmaal in de tuin staat. Hoe richt je het nieuwe tuinkantoor in? Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Praktische inrichting van je tuinkantoor 

Het is uiteraard van belang dat de inrichting van je office aan huis past bij de doelstelling van het tuinkantoor. Wil je in je tuinkantoor cliënten gaan ontvangen? Dan kan het handig zijn om een ontvangstruimte te creëren in je tuinkantoor. Mensen kunnen op die manier even rustig plaats nemen mocht jij nog even iets af moeten maken of bezig zijn met voorgaande klanten. In het geval van bezoek aan huis is het ook verstandig om sanitaire voorzieningen in je tuinkantoor te hebben voor als de nood hoog is.  

Daarnaast is het ook van belang dat je tuinkantoor praktisch ingericht is. Het is de bedoeling dat dit een oase van rust voor je wordt. Niet alleen is het van belang om te zorgen voor een goede comfortabele en ergonomische stoel en bureau maar ook zaken als elektriciteit, verwarming en een sterk wifi-signaal behoren tot de basisvoorzieningen in een tuinkantoor. Denk na over waar je je werktafel of bureau neer wilt zetten. De beste plek hiervoor is vlak bij het raam. Daglicht werkt vaak bevorderend voor de inspiratie en de productiviteit. Let echter wel op met invallend zonlicht, dat kan er namelijk voor zorgen dat je niet meer kunt zien wat er op je computerscherm gebeurt. 

Tot slot is het natuurlijk van belang dat de inrichting van je tuinkantoor past bij je smaak. Als jij de hele dag groen en geel zit te ergeren aan de bloemetjes gordijnen die je schoonmoeder zo leuk in je kantoor vond passen dan is het doel van een comfortabele oase misschien niet helemaal gerealiseerd. Hou jezelf dus altijd goed voor de bril, het is jouw tuinkantoor dus jij richt het naar wens in. 

Hoe kun je een tuinkantoor ook in de winter gebruiken? 

Als we het hebben over de inrichting van een tuinkantoor dan gaat het natuurlijk niet alleen over de tafels, stoelen en wel of niet ophangen van gordijnen. De inrichting van een tuinkantoor zelf hoort hier ook bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dakisolatie, HR++ glas, vloer- en wandisolatie. Met deze voorzieningen zorg je dat je het tuinkantoor ook in de winter kunt gebruiken. Het voordeel van de moderne tuinkantoren is dat deze prima geïsoleerd kunnen worden zodat je het gehele jaar door een prettig leefklimaat kunt creëren. Materialen als glaswol en/of steenwol zijn uitstekend geschikt om een tuinkantoor op een zeer effectieve wijze te isoleren. Dit soort isolatiematerialen kunnen zowel in de muren als in het dak verwerkt worden. 

De keuze voor HR++ glas is een duurzame optie. Dit glas houdt in de zomer je ruimte relatief koel en weert de warmte en in de winter zorgt dit glas er juist voor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten waar het hoort. Het gebruik van HR++ glas is altijd duidelijk merkbaar in de energiekosten die je maakt en je levert hiermee ook nog eens een goede bijdrage aan het milieu. 

Als je je tuinkantoor helemaal of zo goed als volledig energieneutraal wilt maken, kun je overwegen om je tuinkantoor te voorzien van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken.  Deze elektriciteit kun je vervolgens weer gebruiken om het tuinkantoor te voorzien van de nodige stroom en te verwarmen door middel van bijvoorbeeld infrarood vloerverwarming. Om volledig zelfvoorzienend te zijn, kun je ervoor kiezen om je tuinkantoor te voorzien van dakgoten en het regenwater op te vangen. Niet alleen kun je dit water gebruiken in de sanitaire voorzieningen van je tuinkantoor maar ook de tuin waarin het tuinkantoor geplaatst is zal je dankbaar zijn als je het water daarvoor benut. Laat je hierover inspireren door ons uitgebreide artikel over ecologische tuinkantoren te lezen.

Voorzieningen die passen in een luxe tuinkantoor

Tot slot zijn er zeer veel voorzieningen die passen in luxe tuinkantoor. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Qua luxe voorzieningen kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan smarthome voorzieningen zoals Amazon Alexa of Google Assistant waarmee je met je eigen voice je hele tuinkantoor kunt regelen. Daarnaast behoort een luxueus tuinkantoor natuurlijk ook over voldoende kastruimte te beschikken om belangrijke zaken en mappen in op te slaan. Om te voorkomen dat je voor ieder kopje koffie (ook dat wat je je klanten ook aanbiedt) naar je woonhuis moet lopen, is het verstandig om je tuinkantoor van een keuken met minimaal een luxe koffiezetapparaat te voorzien. Als je toch aan het nadenken bent over voorzieningen die passen in luxe tuinkantoor, denk dan ook eens na over het plaatsen van groen in je tuinkantoor. Planten versterken een luxe uitstraling en brengen rust. Daarnaast wordt de lucht in je gardenoffice ook nog eens gezuiverd dus eigenlijk een win-win situatie.

Wil je af en toe even ergens anders zitten om wat documenten rustig door te nemen overweeg dan eens een heerlijke loungeset. Even een andere houding aannemen gedurende de dag zal wonderen doen voor je lichaam. Daarnaast past een mooie loungeset uiteraard in een luxe setting doe je wellicht wil creëren in je tuinkantoor. Je hebt immers alle mogelijkheden om je tuinkantoor op de gewenste manier in te richten!

Reactie plaatsen