Tuinkantoor bouwen 10 stappenplan

Heb je besloten om gebruik te maken van een tuinkantoor? Dan heb je niet alleen alle mogelijkheden om een ontwerp vorm te laten geven dat volledig aansluit op jouw wensen maar je kunt ook de keuze maken om een tuinkantoor te laten bouwen van diverse materialen. Het bouwen van een tuinkantoor hoeft helemaal niet zo enorm ingewikkeld te zijn. Als je het leuk vindt om te klussen en je bent een beetje handige doe-het-zelver ben je in staat om zelf een tuinkantoor te bouwen, zeker als je beschikt over duidelijke instructies. Om je hiermee op weg te helpen, hebben we hieronder alvast een stappenplan voor het bouwen van een tuinkantoor geplaatst. Op deze manier kun je een beeld creëren wat je te wachten staat.

Stappenplan tuinkantoor bouwen

De toenemende digitale wereld zorgt ervoor dat steeds meer mensen de mogelijkheid hebben (en benutten) om thuis te werken. Er zijn zelfs situaties waarbij het gewenst is om je werkzaamheden thuis uit te voeren. Als je je woonruimte ook gebruikt als werkplek, is het soms best lastig om werk en privé een beetje gescheiden te houden. Een tuinkantoor is hiervoor een prima oplossing. Je creëert hiermee een aparte werkplek zonder gebruik te maken van de voorzieningen in huis. Hierdoor kun je in alle rust werken, heb je al het benodigde materiaal binnen handbereik, word je minder snel afgeleid door hetgeen er in je woning gebeurt, kun je een prima voorziening creëren om bezoek te ontvangen en behoort woon-/werkverkeer tot de verleden tijd. Een office in je tuin kun je volledig vormgeven en inrichten op de manier die volledig aansluit op je wensen en smaak op dit gebied. 

Is je tuin geschikt voor het plaatsen van een tuinkantoor? 

De eerste vraag die in je op zal komen bij het lezen van de bovenstaande voordelen is of je tuin geschikt is voor het plaatsen van een tuinkantoor. In veel gevallen is dit zeker wel het geval. Het plaatsen van een tuinkantoor is dan ook zeker niet voorbehouden aan mensen met een grote tuin. Het is alleen wel goed om te realiseren dat er bij het plaatsen van een tuinkantoor wel een aantal factoren meespelen. Naast het feit dat de plaats functioneel moet zijn (je kantoor moet bijvoorbeeld makkelijk te bereiken zijn voor eventuele bezoekers) is er een kans dat je een hele andere verhouding gaat krijgen tussen de zon en de schaduw. Dit heeft niet alleen effect op je beplanting maar misschien ook wel op het aantal zonuren op je terras. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met je buren. Het plaatsen van een tuinkantoor kan immers gevolgen hebben op de zon inval in hun tuin.

Omgevingsvergunning nodig voor het bouwen van tuinkantoren?

Een ander punt om rekening mee te houden bij het maken van plannen voor het bouwen van een tuinkantoor is het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Hiervoor kun je bij je gemeente terecht. Op de vraag of er een omgevingsvergunning nodig is voor het bouwen van tuinkantoren kunnen we helaas geen eenduidig antwoordt geven. Gemeenten zijn redelijk vrij om te bepalen hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Zij mogen dus op gemeentelijk niveau bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een werkplek in de achtertuin of dat je zonder schriftelijke toestemming de fundering mag aanleggen en de palen in de grond mag slaan om een mooi tuinkantoor vorm te geven. Als je onder de 40 vierkante meter blijft, ben je vaak niet afhankelijk van toestemming maar het is wel verstandig om dit voor de zekerheid even na te gaan. Als je zonder toestemming aan het bouwen bent, kan je dit op hoge boetes komen te staan, kan er besloten worden dat je je project moet stopzetten en in het ergste geval weer moet afbreken!

Tuinkantoor zelf bouwen of laten bouwen?

Een andere keuze die je moet maken is of je besluit om het tuinkantoor zelf te bouwen of moet laten bouwen. Je hebt hier best veel opties in. Als we kijken naar het ontwerpen van je tuinkantoor kun je dit zelf doen, een gedetailleerde 3D tekening op maat laten maken door een architect of kiezen voor een standaard model tuinkantoor. Als je de keuze maakt voor de laatste optie, behoort het vaak tot de mogelijkheden om een tuinkantoor zelf te bouwen. In de meeste gevallen kies je dan voor montagebouw waarbij er prefab elementen in elkaar moeten worden gezet. De term “prefab” staat voor ““prefabricage”. Bij deze optie worden alle elementen van het tuinkantoor vooraf al in een fabriek of werkplaats vervaardigd voordat deze worden getransporteerd naar de plaats van bestemming. Hier wordt het tuinkantoor uiteindelijk in elkaar gezet als een soort bouwpakket. Dit kun je laten doen maar als je besloten hebt om een tuinkantoor zelf te bouwen (en hiermee kosten te besparen) is dit een zeer goed toepasbare optie. Het benodigde materiaal wordt immers kant-en-klaar bij je opgeleverd en aan de hand van een goede bouwinstructie is het voor een doe-het-zelver zeker mogelijk om de elementen zelf in elkaar te zetten en een mooi tuinkantoor te bouwen. Hoe je dit aanpakt lees je in ons onderstaande stappenplan tuinkantoor bouwen.

Op wat voor fundering rust een tuinkantoor?

Het is belangrijk dat een tuinkantoor rust op een goede fundering. Dit is zeker het geval als je tuinkantoor een grotere afmeting heeft dan 30 vierkante meter en dat is al snel het geval. Door het plaatsen van je tuinkantoor op een goede fundering voorkom je het verzakken, het rotten van houten materialen door optrekkend vocht en het klemmen van ramen en deuren. Als je niet helemaal bekend bent met deze vorm van bouwen, wil je uiteraard weten op wat voor fundering een tuinkantoor rust. Met betrekking tot je keuze voor een geschikte fundatie heb je grofweg drie mogelijkheden. We zetten deze opties hieronder voor je op een rijtje:
 

  • Schroeffunderingen worden ook wel draaipalen of schroefpalen genoemd en heeft een werking die je kunt vergelijken met een heipaal. Dit maakt een schroeffundering zeer geschikt voor het gebruik op slechte ondergronden zoals klei- of veengrond. Daarnaast is het gebruik van schroeffunderingen een uitstekend alternatief als er geen mogelijkheden zijn om beton te storten of dat hierdoor schade aan de omgeving ontstaat.

  • Een betonnen fundatie is een uitstekende keuze als je de beschikking hebt over een solide ondergrond. Een betonnen fundering is uitstekend geschikt voor het dragen van een zwaar gewicht zoals bij een tuinkantoor het geval kan zijn. Een betonnen fundering komt zo’n 5 centimeter boven de grond uit en heeft een dikte van minimaal 15 cm.

  • Betonpoeren zijn uitstekend geschikt om een tuinkantoor op te laten rusten. Een betonpoer is een betonnen sokkel die zorgt voor de verankering van je constructie in de grond. Door het gebruik van betonpoeren kunnen weersinvloeden en verzakkingen geen invloed uitoefenen op de constructie en wordt het gewicht van je tuinkantoor onder de sokkels verdeeld. Daarnaast zorgt het ervoor dat een houten bouwwerk niet direct op de grond rust waardoor er minder kans is op vocht gerelateerde problemen zoals optrekkend vocht. Let er ook bij deze optie op dat er niet te veel gewicht op deze fundering rust. Als je een wat groter en/of zwaarder kantoor gaat plaatsen, is deze constructie niet de juiste keuze. 

 

Stappenplan voor het plaatsen van een tuinkantoor

  1. Het bouwen van een tuinkantoor doe je uiteraard op basis van een bouwtekening. Eerst plannen dan rennen dus. Door het maken van een goede bouwtekening weet je wat voor werk je te wachten staat, wat het plan van aanpak is, welke materialen je nodig hebt en of je eventueel hulp moet inschakelen. Hoe gedetailleerder de bouwtekening is, hoe makkelijker je deze klus kunt uitvoeren. Het is dus verstandig om alle benodigde tijd aan het vormgeven van je bouwtekening te investeren. Als je de keuze hebt gemaakt voor een kant-en-klaar constructie zit er een bouwtekening inbegrepen. Het is nog altijd van groot belang om deze vooraf goed door te nemen en eventuele vragen te stellen bij de leverancier.  

  2. De kans is groot dat je een tuinkantoor op een fundering moet plaatsen. Een fundering vormt de basis voor je tuinkantoor dus het plaatsen van deze fundatie is de eerste stap die je zet bij de uitvoer van de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden. Hierboven lees je meer informatie over de soorten bouwvergunningen. Voor de zekerheid vermelden we je nogmaals dat het verstandig is om na te gaan of je een bouwvergunning nodig hebt voor het plaatsen van je tuinkantoor. Als je een fundering moet plaatsen, is dit zeker niet uitgesloten!

  3. Bouw het frame voor je tuinkantoor. Veel tuinkantoren worden opgebouwd op basis van een houten- of stalen frame. Deze basis zorgt dat je bevestigingsmogelijkheden voor jezelf creëert voor de houten- of kunststof gevelpanelen. De standaard dikte van het frame is 6-8 cm.

  4. Het bevestigen van de houten- of kunststof gevelpanelen aan het houten skelet (dus het frame die je in stap 3 hebt opgebouwd) vormt de volgende stap. Hiermee creëer je dus de buitenwand van het tuinkantoor.

  5. Nu de buitenwanden zijn geplaatst, kun je overgaan tot het isoleren het kantoor. Dit doe je uiteraard om warmteverlies tegen te gaan en om zo een prettig binnenklimaat te creëren. Voor het isoleren van tuinkantoren kun je materialen als glas- of steenwol gebruiken. Met dit soort materialen isoleer je het kantoor niet alleen met het oog op energie- en warmteverlies maar glas- en steenwol hebben ook geluidsisolerende eigenschappen. Uiteraard is dit ook een zeer gunstig bijkomend voordeel voor een werkplek.

  6. Na de isolatiewerkzaamheden, kunnen de binnenmuren voorzien worden van plaatmateriaal. Een materiaal als Oriented Strand Board is hiervoor uitstekend geschikt. OSB bestaat immers uit verschillende lagen houtschilfers die met bindmiddel aan elkaar verbonden zijn. Dit komt de isolerende werking van de platen ten goede. Je zorgt dus voor een extra isolatielaag. Een ander voordeel van het gebruik van Oriented Strand Board is dat je hiermee een milieuvriendelijke keuze maakt. De houtvezels die voor de platen gebruikt worden zijn immers afkomstig van hout met een FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk. De OSB platen kun je desgewenst afwerken met gipsplaten.

  7. Het vormgeven van het dak is de volgende stap in ons stappenplan voor het plaatsen van een tuinkantoor. Bij de meeste kantoren rust het plafond met zware houten hanenbalken op de muren. Dit vormt de basis voor de eerste laag dakbedekking waarvoor je wederom OSB platen kunt gebruiken. Het is uiteraard wel van belang dat je deze laag afdekt met bijvoorbeeld dakleer, dakpannen of ander dak materiaal. De binnenkant van het dak kun je wederom isoleren waarbij je een combinatie vormt tussen isolatiemateriaal, OSB platen en gipsplaten.

  8. De volgende stap is gericht op de inrichting van het kantoor. Hierbij kun je denken aan het creëren van elektriciteit-, internet- en sanitair voorzieningen. Het is een stap die je mogelijk al eerder in het bouwproject hebt uitgevoerd. Het kan in sommige situaties immers veel praktischer zijn om dit soort voorzieningen al tijdens de bouw aan te leggen dus tijdens het plaatsen van het plafond en de muren. Zorg dat de bedrading goed en degelijk is aangelegd en dat overal genoeg stroomleidingen naartoe worden gelegd. Als het goed is, heb je dit gevisualiseerd in je bouwtekening (stap 1).

  9. Ook het aanleggen van je watervoorzieningen benoemen we apart maar het is zeker mogelijk dat je dit punt al lang gerealiseerd hebt tijdens de bouw. Het is echter wel een punt waar je zeker aandacht aan moet besteden want je watervoorziening moet goed geregeld zijn om in je kantoor gebruik te kunnen maken van sanitaire voorzieningen of een verwarming.

  10. Het laatste punt heeft betrekking op de inrichting van je kantoor. Het is uiteraard goed mogelijk dat je een muur wil optrekken, kastruimte wil creëren of plannen hebt om een keukentje te plaatsen. Vervolgens kun je de kantoormeubels gaan plaatsen en jouw office verder naar wens inrichten. Als deze werkzaamheden voltooid zijn kun je intrek nemen in je tuinkantoor.
Reactie plaatsen